Här har vi samlat en del av allt som händer hos oss på Calluna.
24 AUG 2023
Strömstads kommun har arbetat stegvis under flera år med att stärka den gröna infrastrukturen för arterna hasselsnok och sandödla. Nu beskrivs arbetet, där Calluna varit involverade, som ett lärande exempel på sverigesmiljomal.se. ”Det är jättebra att miljömålsportalen visar detta arbete som ett gott exempel på hur man kan jobba mer strategiskt med artskyddsfrågor i en kommun”, säger Oskar Kindvall på Calluna.
När miljömålsportalen sverigesmiljomal.se listar lärande exempel på konkreta och inspirerande insatser för att nå de svenska miljömålen beskrivs Strömstads kommuns arbete med grön infrastruktur för hasselsnok och sandödla. Ett arbete där Calluna varit minst sagt involverade.
”Det är ett kul samarbete som vi har haft med Strömstads kommun! Det började med att jag var där för att diskutera hur de skulle kunna jobba mer strategiskt och långsiktigt med artskyddsfrågorna i kommunen, men har hittills landat i ett flertal uppdrag där vi har kunnat bidra med vår expertkunskap inom ekologi, miljöjuridik och GIS-modellering”, berättar Oskar Kindvall, senior miljökonsult på Calluna.
Sedan samarbetets start har Calluna hjälpt Strömstads kommun med framför allt en modellering över hela kommunens förekomster av de hotade arterna sandödla och hasselsnok som har gott om lämpliga livsmiljöer i kommunen. Modellen visar vilka geografiska områden som behöver djupare utredningar, fältbesök, lokala artskyddsutredningar och liknande för att kunna säkra arternas livsmiljöer för framtiden.
Metoden för klassning av olika ekologiskt definierade områden i analyserna har Oskar Kindvall på Calluna delvis tagit fram tillsammans med Naturcentrum, som är den konsult som har jobbat mest med fältinventeringar i Strömstad tidigare.
Miljömålsportalens text beskriver Strömstads kommuns arbete med att stärka den gröna infrastrukturen för hasselsnok och sandödla. Utöver den habitatnätverksanalys som Calluna gjorde har kommunen gjort flera inventeringar i fält och tagit fram en skötselplan. Callunas miljökonsulter har gett kommunen strategisk rådgivning inom olika ekologiska frågor under projektets gång och gjort en artskyddsutredning för deras fördjupade översiktsplan över Strömstad och Skee.
”Det är jättebra att miljömålsportalen visar detta arbete som ett gott exempel på hur man kan jobba mer strategiskt med artskyddsfrågor i en kommun”, säger Oskar Kindvall.
17 JUL 2023
Lidköpings kommun har anlitat Calluna för att undersöka förutsättningarna för att förlänga en dricksvattenledning drygt hundra meter i Kinneviken. Arbetet inleddes i juni och pågår nu för fullt. I projektet har Callunas undervattensdrönare, en så kallad ROV, en nyckelroll. De första stegen av projektet har precis genomförts: att göra en sonarundersökning för att få en helhetsbild av områdets bottenförhållanden och att med hjälp av ROV:en studera speciellt intressanta områden noggrant med kamera och multibeam.
Callunas ROV gör det möjligt att få en god överblick över området på mycket kort tid och utan att behöva filma precis hela bottnen.
"Med side scan-sonaren får man ett foto över hela bottnen. Bildmaterialet visar exakt var det till exempel finns vrak, växtlighet eller annat som kan behöva undersökas vidare med ROV:en. I det här fallet var det plattbotten utan växter och stenar, vilket indikerar att det kan vara lämpligt att lägga ledningen där”, berättar Thomas Andersson, seniorkonsult på Calluna.
På grund av mycket vind och vågor har det ännu inte varit möjligt att ta prover av bottensedimentet. Men det kommer att göras under den närmaste tiden, så fort vädret tillåter. Syftet är att undersöka sedimentets beskaffenhet för att avgöra om det är lämpligt att lägga en vattenledning på bottnen.
När Calluna har tagit sedimentproverna ska de analyseras. Därefter sammanställer konsulterna resultatet i en rapport som uppdragsgivaren kommer att använda i sin tillståndsansökan. Rapporten innehåller också en byggteknisk analys av den gamla ledningen som ska förlängas.
"Den gamla ledningen är gjord av urholkade ekstockar och har hängt med sedan 1950-talet. Vi har filmat den befintliga ledningen med ROV:ens kamera och den är fortfarande helt ok, vilket är fantastiskt. Dessutom har Lidköpings kommun nu fått exakta positioner på ledningen”, säger Thomas.
Calluna har fått användning av ROV:en i många olika projekt – både i sjöar som Vänern, i Östersjön och på Västkusten. Vilka är fördelarna?
”Vårt ROV-team är flexibelt och effektivt. Vi är en grupp på fyra personer och i utrustningen ingår, förutom ROV:en, en specialanpassad båt, en trailer och en pickup. Något mer behöver vi inte. Vi klarar oss utan att hyra in fartyg, vilket annars är det vanligaste förfarandet", berättar Thomas.
Detta gör att teamet kan arbeta både snabbt och kostnadseffektivt. Beroende på kundens önskemål kan alltså två till fyra personer snabbt vara på plats för sonarundersökningar, fotografering och filmning med ROV samt sediment- och vattenprover.
"Vår leverans av resultaten till uppdragsgivaren går givetvis att anpassa efter kundens behov”, avslutar Thomas.
16 MAJ 2023
Hur säkerställer vi som miljökonsult att våra naturvärdesinventeringar genomförs likvärdigt i alla projekt? Svaret är bland annat genom våra interna kalibreringar. Nu har årets första kalibrering gjorts.
Calluna är ackrediterade för naturvärdesinventeringar enligt metoden NVI SS:2023 både på land och i sötvatten. Ackrediteringen innebär för oss att vi bland annat genomför årliga kalibreringsträffar där personalen får möjlighet att diskutera, utföra och jämföra inventeringar enligt metoden.
Målet med internkalibreringarna är att få en ökad samsyn kring klassning av naturmiljöer mellan våra fältinventerare och att vi ska uppfatta standarden likvärdigt på Calluna.
Den 10 och 11 maj genomfördes årets första internkalibrering för Callunas personal som jobbar med naturvärdesinventeringar. Kalibreringen genomfördes i ett område strax norr om Göteborg. Motsvarande kalibrering kommer sedan att genomföras i Uppland för personal från Callunas Stockholms- och Gävlekontor.
Kalibreringen i Göteborg började med ett teoripass där nyheter i den uppdaterade standarden presenterades och diskuterades. Personalen fick därefter inventera i fält enligt den nya standarden och naturmiljöerna som besöktes bestod av myrmark, kraftledningsgata, mindre vattendrag, brandfält, blandskog samt en bäckravin.
Under fältinventeringen delades personalen upp i mindre grupper och resultatet från varje grupp kommer sedan att jämföras och diskuteras under ett kommande kalibreringsmöte.
28 APR 2023
Många av de studenter som deltog i arbetsmarknadsdagen vid Göteborgs universitet i april var nyfikna på Calluna som arbetsgivare. Vår miljökonsult André Dabolins svarade på så många frågor han kunde. "Det var väldigt givande att få träffa så många intresserade studenter."
Den 19 april anordnade Göteborgs universitets institutioner för biologi och miljövetenskap, kemi och molekylärbiologi och marina vetenskaper gemensamt en arbetsmarknadsdag för sina studenter.
Omkring 200 studenter lyssnade på dagens presentationer och träffade de nio alumner som representerade olika arbetsgivare från privat och offentlig sektor. André Dabolins från Calluna medverkade och berättade om hur arbetslivet ser ut som miljökonsult. Och många var nyfikna på Calluna som arbetsgivare.
"Det var väldigt givande att få träffa så många intresserade studenter. Jag hade önskat att jag hade mer tid, för det fanns mängder av frågor och jag var upptagen med att besvara dessa från början till slut," säger André Dabolins.
03 MAR 2023
Förekomster av havsörn och kungsörn är viktiga att utreda inför projekt som kan påverka dessa fåglars livsmiljöer. Under februari och mars spanar Callunas fältpersonal efter spelflygande örnar i många olika uppdrag.
Just nu är det full fart i många av våra uppdrag där vi inventerar havsörn och kungsörn. Vår fältpersonal står ute i skogsbryn, på hyggen och vid sjökanter med kikaren riktad mot eventuella spelflygande örnar. Dessa inventeringar pågår under februari och mars.
Spelflykt är en typ av revirhävdande beteende som örnarna utför året om. Detta är dock som vanligast under vårvintern, strax innan äggläggning sker.
Förekomster av havsörn och kungsörn är viktiga att utreda inför exempelvis etablering av vindkraft, kraftledningsdragningar, och andra projekt som kan påverka örnarnas livsmiljöer.
Callunas kunniga fältpersonal med fågelkompetens kan med hjälp av observationer av spelflykt bedöma om det finns några örnrevir i eller i nära anslutning till det område som utreds åt kunden.
14 DEC 2022
Naturarvets arbete med bevarande av värdefulla gammelskogar i Sverige är vinnare av årets julgåva från konsultföretaget Calluna. Det är fint att vi kan bidra till detta och att medarbetarna står bakom valet av ändamål, säger Camilla Montén, VD för Calluna AB.
Inför julen ger Calluna AB en gåva till ett välgörande ändamål för att visa uppskattning till konsultföretagets kunder och samarbetspartners och tacka för det gångna året.
– Våra medarbetare har fått rösta om julgåvans mottagare och med stor marginal vann Naturarvets arbete för att bevara värdefulla gammelskogar. Det är fint att vi kan bidra till deras viktiga verksamhet, säger Camilla Montén, VD för Calluna AB.
Gammelskog är skog som är mer eller mindre orörd, utan modernt skogsbruk. Dessa skogar är oerhört viktiga för både den biologiska mångfalden och att bromsa klimatkrisen. Genom insamlingar har stiftelsen Naturarvet köpt upp flera gammelskogar som nu är skyddade för all framtid.
Just nu samlar Naturarvet in pengar till förvärvet Ullersjöbäckens gammelskog i Jämtland. Det är i detta områdes fjällnaturskog som Calluna har stöttat med köp av flera skogsrutor.
– Med detta vill vi på Calluna önska alla en god jul och ett gott nytt år, hälsar Camilla Montén.
04 NOV 2022
Konferensen Vattendagarna med Fiskmarknad lockade nästan 200 deltagare. Under dagarna skedde kunskapsutbyte inom bland annat restaurering av vattenmiljöer och vattenvård.
I oktober samlades nästan 200 experter och verksamma inom vattenfrågor på Stadshotellet i Karlstad. Det som lockade var Vattendagarna, en årlig konferens som arrangeras av Sveriges förening för limnologi (SFL). I år ackompanjerad av momentet Fiskmarknad, ett kunskapsutbyte för alla som är engagerade i arbetet med fiskvandring, fiskpassager och restaurering i vattenmiljöer.
Naturmiljökonsultföretaget Callunas medarbetare Annika Stål Delbanco är engagerad i styrelsen för SFL. Hon har varit med och arrangerat konferensen i flera år nu och som arrangör är hon jättenöjd.
– Det märktes att programmet var uppskattat och antalet besökare till de olika utställarna överträffade våra förhoppningar med råge, så hela evenemanget känns väldigt lyckat, berättar Annika Stål Delbanco.
Vattendagarna hålls varje år, medan Fiskmarknad historiskt har hållits med några års mellanrum. Annika Stål Delbanco konstaterar att det verkligen finns anledning att titta på om samarrangemanget med Fiskmarknad ska upprepas framöver.
Programmet bjöd på den senaste informationen från myndighetshåll, praktiska tips från verkligheten och visioner om framtiden. Detta tillsammans med spännande inspel från forskningsfronten. I pauserna fick deltagarna diskutera frågorna vidare och många nyttjade möjligheten att knyta nya kontakter.
Under konferensen fanns också möjlighet att besöka ett flertal utställare som demonstrerade sina produkter eller tjänster inom vattenområdet. Det fanns flera utställare från exempelvis USA, Kanada, Tyskland och Norge som bland annat visade olika fiskräknare och andra visualiseringstekniker för att detektera fisk.
Calluna var också utställare och visade upp sitt arbete med olika typer av miljöövervakning i vatten. Bland annat används den egna ROV:en, en avancerad undervattensrobot, som exempelvis kan studera terrängens form under vattnet.
Fiskmarknaden handlar till stor del om flodrestaurering och vattenkraft, vilket ligger helt i linje med Callunas framtida satsningar. Marie Andersson är relativt ny som miljökonsult på Calluna och fick möjlighet att stå i Callunas monter och träffa alla intresserade besökare.
– Det var en spännande upplevelse att vara med på Vattendagarna och en stor möjlighet för mig att lära mig om vad våra potentiella kunder är intresserad av! konstaterar Marie.
19 OKT 2022
En naturbetesmark utanför Linköping – full av biologer och artexperter! I början av oktober kalibrerade Calluna sin personal i metoden naturvärdesinventering. Inventeringar som utgör viktig del i säkrandet av den biologiska mångfalden.
Ett 40-tal miljökonsulter besökte nyligen en trädklädd betesmark i Spellinge i Mjölby kommun, sydväst om Linköping, för att leta arter och bedöma naturvärden. Det var personal från konsultföretaget Calluna som genomförde sin årliga kalibrering av metoden naturvärdesinventering i området.
– Kalibreringen är ett viktigt led i vårt interna arbete med att säkerställa korrekta bedömningar av naturvärden, berättar Camilla Montén, Callunas VD.
Både juniora och seniora fältinventerare, artexperter, GIS-specialister och chefer deltog i övningarna. Naturbetesmarkens arter kartlades, ett vattendrag undersöktes och grova ekstammar studerades på nära håll.
– I år pratade vi särskilt om bedömning av vattendrag. Vi lärde oss mer om hur exempelvis svämplan och meandring påverkar naturvärdet. Vi fascinerades även av det höga artvärdet i markerna vi besökte och vi såg bland annat de rödlistade arterna skuggorangelav, kandelabersvamp och oxtungssvamp! berättar Magnus Stenmark, affärsområdeschef på Calluna och en av de ansvariga för planeringen av dagen.
Sedan 2017 är Calluna ackrediterade för att utföra den här typen av inventeringar. Det innebär att företaget utför inventeringarna enligt gällande SIS-standard och bland annat arbetar aktivt med kompetensutveckling och utbildning av nya medarbetare i metoden.
Syftena med en standard för inventering av naturvärden är många. Bland annat att resultatet från genomförande och bedömningar alltid ska vara detsamma, oavsett vem som har utfört arbetet. De interna kalibreringarna utgör en viktig pusselbit i arbetet med att säkra detta.
– Denna träff blev även startskottet för oss med diskussioner om, inlärning av och kalibrering inför den förnyade standarden som kan börja gälla nästa år. Många av våra kunder vill snabbt gå över till den nya standarden och vi är förberedda att börja arbetet utifrån de nya riktlinjerna, berättar Magnus Stenmark.
18 OKT 2022
1992 startades det som idag är naturmiljökonsultföretaget Calluna AB. De tre grundarna anade inte då att detta skulle leda till ett framgångsrikt bolag med över 100 anställda 30 år senare. Jubiléumsmiddagen bjöd även på en synnerligen ovanlig artobservation.
Det var i Linköping 1992 som Calluna startade. De tre grundarna John Askling, Håkan Ignell och Anna Sandström är ännu aktiva som konsulter i bolaget. De kunde i början av oktober i år blicka ut över ett helt konferensrum fyllt av kollegor.
– Det var fantastiskt att se alla samlade och konstatera vilken enorm samlad kompetens vi har i företaget idag, säger Håkan Ignell, en av grundarna.
Under två dagar samlades äntligen alla anställda i Linköping för en fysisk konferens. Detta efter flera år utan större sammankomster och med olika former av digitala träffar under pandemin.
– Vi är så glada att vi kunde samlas allihop igen och att vi fick två värdefulla dagar tillsammans med samtal, inspiration och kunskapsutbyte, säger VD Camilla Montén.
Medarbetarna fick bland annat möjlighet att se vad kommunen har gjort vid den nyligen färdigställda fiskvägen i Stångån.
30-årsjubiléet firades med en festmiddag som visade sig få en oväntad twist vad gäller den biologiska mångfalden... På ett av borden kröp nämligen en liten, svart insekt oblygt förbi en av middagsgästerna (som råkade vara en av företagets insektsspecialister) och fångade hans uppmärksamhet.
Krypet togs med hem för vidare artbestämning. Det visade sig vara kortvingen Carpelimus zealandicus. Ett mycket ovanligt artfynd då arten endast har rapporterats tre gånger tidigare i Sverige (alla gånger inomhus eller i direkt anslutning till hus). Förmodligen följer den med in via blomjord eller krukväxter.
Det krävs kanske ett företag fullt av biologer för att en fest ska få så pass tunga artkryss!
10 DEC 2021
Fryshusets arbete med unga i spåren av pandemin är vinnare av årets julgåva från konsultföretaget Calluna. Det känns betydelsefullt att vi på Calluna kan få bidra till deras viktiga verksamhet, säger David Arnesson, tillförordnad VD för Calluna AB.
Inför julen ger konsultföretaget Calluna en gåva till något välgörande ändamål som i år blir Fryshusets arbete med unga i spåren av pandemin. Callunas medarbetare har fått föreslå mottagare av julgåvan och rösta på det förslag som känns mest angeläget.
– Vår ledningsgrupp fick i år in många bra förslag och Fryshusets verksamhet vann med både flest röster och ledningens bifall. Det känns betydelsefullt att vi på Calluna kan få bidra till deras viktiga verksamhet, säger David Arnesson, tillförordnad VD för Calluna AB.
Psykisk ohälsa, särskilt bland unga, har varit aktualiserat den senaste tiden, inte minst i samband med Coronapandemin. Fryshusets rapport Ungas röster i pandemin visar att fler unga känner oro och har mått sämre än vanligt det senaste året. Fryshusets arbete är nu viktigare än någonsin, där unga kan träffa och prata med vuxna och andra unga, delta i positiva sammanhang och aktiviteter och få stöd i att hitta sysselsättning.
– Vi tackar för att ni på Calluna valt att stödja Fryshusets arbete för och med unga. Er julgåva bidrar till att vi kan fortsätta skapa trygga och givande miljöer för unga att växa och utvecklas i. Tillsammans gör vi det möjligt för unga att förändra världen! säger Linda Nyqvist som är Partner- och företagsansvarig på Fryshuset Stockholm.
Med julgåvan vill Calluna visa sina kunder och samarbetspartners uppskattning för det gångna året och önska alla en god jul och ett gott nytt år.
24 NOV 2021
I mitten av november anordnades för första gången den Svenska Fladdermuskonferensen. Över hundra deltagare från Norden deltog i tre dagars kunskapsutbyte om fladdermöss.
Den 12-14 november samlades 140 konferensdeltagare och fladdermusentusiaster från Sverige, Finland, Norge och Danmark i Göteborg. Under tre dagar tog de del av ett trettiotal föredrag, flera workshops och posterpresentationer av aktuella ämnen inom området fladdermöss. Bakom evenemanget stod föreningen BatLife Sweden och Göteborgs Naturhistoriska Museum.
Miljökonsultföretaget Calluna arbetar med fladdermusfrågor i sina uppdrag inom exempelvis samhällsplanering, naturvård och vindkraftsprojekt. Det var därför en naturlig sak för Calluna att stödja konferensen som sponsor och bidra till ökat kunskapsutbyte inom Sverige och Norden. Flera av Callunas medarbetare var också involverade i själva konferensen som deltagare, föredragshållare och posterförfattare samt några även med engagemang i konferensens organisation.
Lara Millon, fladdermusspecialist vid Calluna, höll ett föredrag under konferensen med titeln ”Vindkraftverk orsakar habitatförluster som missgynnar fladdermöss”. Under föredraget berättade hon om två studier som genomförts i norra Frankrike och i Nya Kaledonien där fladdermusaktiviteten visades vara lägre inom vindkraftsparker än utanför.
– Bara ett fåtal forskningsprojekt har studerat hur indirekta effekter påverkar fladdermöss och habitatförlust glöms ofta bort inom vindkraftsplanering. Dessa två studier visar på behovet av fördjupade studier av habitatförlust i Sverige inför kommande vindkraftsetableringar, konstaterar Lara Millon på Calluna.
Även i presentationen av BatLifes övervakningsstationer var två medarbetare från Calluna delaktiga som medförfattare. Genom nio fasta stationer runtom i landet, där fladdermössens aktivitet övervakas under året, kan BatLife ge indirekta mått på både populationsförändringar och rörelsemönster. Bland annat visar resultatet när vår- och höstmigration kommer igång för olika arter.
– Vi har sett stor variation i aktivitet mellan olika år och platser – men även stor variation från natt till natt, vilket visar hur svårt det är att bedöma ett områdes naturvärde med avseende på fladdermöss baserat på endast några få inventeringsnätter, säger Lara Millon.
Lara Millon är även aktuell som en av författarna till en alldeles nyligen publicerad vetenskaplig artikel i den internationella tidskriften Animals om aktivitetsmönster och samband mellan fladdermöss och insektsförekomst vid vindkraftverk i södra Sverige.
28 JUN 2021
Nu inleds en insektsstudie i Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagen. Studien syftar till att undersöka hur insekter knutna till ekskog sprids. Resultaten ska användas till att förstärka ekologiska samband och underlätta hållbar stadsplanering.
Hur påverkas insekternas rörelser i landskapet av bebyggelse? Kan gröna stråk skapa ekologiska samband? Det är några av frågorna som man hoppas få svar på i en studie som Calluna AB genomför på uppdrag av Stockholms stad, Exploateringskontoret.
Mellan juni och mitten av augusti kommer Callunas ekologer att undersöka Hästhagsparkens funktion för spridning av eklevande insekter mellan Nationalstadsparken och Hjorthagskransens ekskogar. För att kunna studera insekterna har Calluna satt upp fällor för vedinsekter i ekarna, anordningar med plexiglasskivor som leder insekterna ner i fällorna.
Dessutom studeras pollinatörers spridning mellan Nationalstadsparken och Hjorthagskransen. Färgade skålar med vatten och diskmedel har satts ut på marken i parkstråket, på ett grönt tak och på ett plåttak. Syftet är att studera om de gröna taken underlättar spridning av pollinatörer.
Eken har stor betydelse för den biologiska mångfalden och utgör livsmiljö för ett stort antal organismer. Bara i Sverige beräknas 1.500 arter vara mer eller mindre beroende av eken. Det gäller exempelvis skalbaggar, vedsvampar, lavar och fåglar, och flertalet av dessa arter är rödlistade.
De slutsatser som dras av studiens resultat ska användas till att:
04 MAR 2021
Under våren öppnas ett extra tillfälle att ansöka om LONA-medel till pollineringsprojekt. Till sin hjälp kan kommuner och initiativtagare använda en nyskriven samling med konkreta förslag till projekt inom pollinering med förifyllda mallar till LONA-ansökan.
Calluna har på uppdrag av Länsstyrelsen i Västmanlands län tagit fram en rapport som presenterar 20 konkreta förslag till pollineringsprojekt som det går att söka om LONA-medel för. Som bilaga i rapporten finns dessutom förifyllda mallar till LONA-ansökan för respektive projektidé.
Projektförslagen kan kombineras fritt utifrån kommunernas behov och önskemål. I rapporten ges även rekommendationer om vilka projekt som kan kombineras för att ge bästa effekt.
"Information till allmänheten är en viktig del av projekten för att skapa förståelse och förklara varför olika åtgärder utförs. Förhoppningsvis kan informationen även inspirera kommuninvånare att utföra egna åtgärder och engagera sig för pollinatörer på sin egen mark!" berättar Daniel Segerlind på Calluna som varit med och tagit fram rapporten.
Den lokala naturvårdssatsningen (förk. LONA) är ett bidrag från Naturvårdsverket som ska stimulera kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang. Bidraget går till att genomföra projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa. Endast kommuner kan söka LONA-bidrag, men lokala initiativtagare kan initiera och driva projekten. Naturvårdsverket fördelar årligen medel till länsstyrelserna som beslutar om bidrag till kommunerna inom tre bidragsområden: ordinarie LONA, LONA våtmarksprojekt och nu även Pollineringsprojekt inom LONA (år 2020-2022).
Den nya ansökningsomgången för pollineringsprojekt har sista ansökningsdag den 12 april 2021. En del länsstyrelser har medel kvar att fördela, några har redan fördelat sina medel. Initiativtagare bör kontakta sin kommun i god tid innan sista ansökningsdatum eftersom det är kommunen som skickar in ansökan till länsstyrelsen.
18 DEC 2020
Calluna ger inför julen en gåva till Musikhjälpens insamling Ingen människa ska lämnas utan vård. Med den vill vi visa våra kunder och samarbetspartners uppskattning för det gångna året och samtidigt bidra till det viktiga arbetet för människors hälsa, något som varit extra mycket i fokus detta år... Pengarna går till internationella projekt som stärker hälso- och sjukvård i samverkan med lokalsamhället.
Våra medarbetare samt även kunder och samarbetspartners är välkomna att också bidra till Callunas digitala insamlingsbössa.
Med detta vill vi önska alla som på något vis har samverkat med Calluna under året en riktigt God jul och ett Gott nytt år!
03 NOV 2020
Calluna söker nu erfarna miljöutredare som vill jobba med miljöbedömningar, MKB:er och andra typer av miljöutredningar kopplat till bland annat infrastruktur- och vindkraftsprojekt.
Läs mer om tjänsterna på Callunas hemsida.
Varmt välkommen med din ansökan!
28 SEP 2020
Calluna AB:s Lidköpingskontor expanderar och har flyttat till nya lokaler, med plats för både den växande konsultgruppen och provtagningsverksamhetens utrustning.
Callunas kontor i Lidköping finns numera på Fabriksgatan 4, inflyttade i Rörstrands gamla lokaler. Lidköpingskontoret är ett av företagets nio platskontor och härifrån utgår många uppdrag inom området miljöövervakning och utredningar av olika vatten- och markmiljöer. Exempelvis provtas och undersöks fisk, bottenfauna, övergödning och miljögifter i sjöar, vattendrag och på deponier. Calluna samverkar med Eurofins som analyserar prover tagna i fält av Calluna.
Callunas VD Fredrik Ström är nöjd med växtkraften på Lidköpingskontoret:
– Naturlig expansion med professionalism och ändamålsenliga lokaler ligger helt i linje med Callunas affärsidé. Som marknadsledare vill vi erbjuda kunder över hela landet de vassaste och mest kompetenta medarbetarnas tjänster. Det anser jag verkligen att vi har i Lidköping nu. Calluna har funnits i snart 30 år och Lidköping är ett utmärkt exempel på hur vår ackrediterade verksamhet fungerar. Duktiga medarbetare med driv, pålitligt genomförande av uppdrag samt en ständig vilja att förbättra.
Calluna är en oberoende miljökonsult som stöttar kunderna i deras arbete för hållbar användning av mark och vatten i enlighet med svenska och globala miljömål. I vardagen innebär arbetet inventeringar, analyser och utredningar om exempelvis planers, projekts och verksamheters påverkan på biologisk mångfald och vattenkvalitet, samt hur påverkan kan undvikas och minimeras. Kunderna finns inom både den privata och offentliga sektorn, exempelvis energibolag, fastighetsutvecklare, teknikkonsulter och advokatbyråer. Kommuner upphandlar ofta underlag och rådgivning som rör utveckling av kommunernas tätorter och markanvändning. Callunas omkring hundra medarbetare utgår idag från nio olika platskontor.
01 SEP 2020
Hur skapas ett framgångsrikt arbete med hållbar utveckling i din verksamhet? Ta hjälp av Calluna med allt från att utarbeta strategier för att integrera er hållbarhetspolicy i verksamhet och affär till att utbilda personalen eller leda miljöarbetet som projektledare eller tillfälligt inhyrd hållbarhetschef.
Oavsett vad som är er verksamhets viktigaste bidrag till en hållbar framtid (och vilka möjligheter ni har att kunna styra om i en mer hållbar riktning) lär det finnas områden där ni som organisation kan göra verklig skillnad! Om ni kan integrera ert hållbarhetsarbete i den dagliga verksamheten kan det dessutom bidra till både kostnadsbesparingar, nya affärer och att göra er till en mer attraktiv arbetsgivare.
Ta hjälp av Calluna som strategisk partner inom ert miljö- och hållbarhetsarbete, antingen inom avgränsade projekt eller över längre tid.
Mova Hebert, affärsområdeschef Samhällsbyggnad på Calluna, är stolt över att kunna samla en unik kombination av företagets kompetenser för att kunna erbjuda våra kunder det kompletta stödet vid skapande och drift av ett hållbarhetsarbete som kan göra verklig skillnad!
– Vi har konsulter med lång erfarenhet av miljödriven förändrings- och affärsutveckling. Jag vill särskilt lyfta fram Anders Carlsson som utgör en viktig länk i Callunas möjligheter att erbjuda miljöcoachning och stöd till våra kunder inom det här området, säger Mova Hebert.
Anders Carlsson är senior miljökonsult på Calluna och har mångårig och bred erfarenhet av arbete med miljö- och hållbarhetsfrågor. Anders har bland annat infört och ansvarat för miljöledningssystem inom exempelvis akademi och fastighetsbolag, implementerat hållbarhetsarbete inom besöksnäringsföretag och ansvarat för kommunikation och PR på en forskningsavdelning med fokus på cirkulär ekonomi. Han har även projektlett flera internationella och nationella miljökonferenser och på meritlistan finns även projektledning och framtagande av flera uppskattade läromedel om de globala målen. Anders är i grunden kemiingenjör och tekn. lic. inom mätteknik, och har dessutom vidareutbildats inom klimatbokslut, uppföljning av de globala målen och integrering av de globala målen i offentlig verksamhet.
Läs mer om våra erbjudanden inom detta område.
Vill du veta mer om hur Calluna kan hjälpa just din verksamhet? Kontakta gärna Anders Carlsson direkt för att diskutera era behov!
07 JUN 2020
Vi söker nya medarbetare som vill arbeta med ekologiska utredningar, GIS och inventeringar. Som miljökonsult på Calluna blir du en viktig länk i arbetet med att säkra en hållbar utveckling av landskapet och vårt samhälle. Varmt välkommen med din ansökan!
31 MAJ 2020
Vid kartläggningen av naturvärden inför en ny kraftledningsgata nordväst om Stockholm deltog hela sjutton av Callunas över tjugo naturvärdesinventerare. Inventeringspersonalen genomförde nämligen parallellt sin årliga kalibrering av arbetsmetoden för NVI. För nionde året i rad genomfördes kalibreringen för att bibehålla en samstämmighet kring bedömningar och kunna fortsätta erbjuda hög kvalitet i inventeringsuppdragen.
Callunas årliga kalibreringsträff med naturvärdesinventerarna gick att anordna även i år, med några anpassningar av upplägg och genomförande till rådande omständigheter med den pågående pandemin. För nionde året i rad gavs inventerare från alla kontoren möjligheten att ha gemensamma övningar, diskutera metoden och utveckla de digitala verktygen, samt fylla på med artkunskap inom flera växt- och djurgrupper.
Sedan 2017 är Calluna ackrediterade för genomförande av naturvärdesinventeringar (NVI) i landmiljö och stränder (enligt SIS standard 199000 2014). En oerhört viktig kvalitetsmarkör som visar våra kunder att våra inventeringar verkligen utförs enligt standarden, görs med god kvalitet och att inventerarna har rätt kompetens för uppdraget.
De årliga kalibreringarna av NVI-personalen är en viktig pusselbit i företagets arbete med att vara fortsatt ackrediterade. Några av de faktorer som Swedac årligen kontrollerar är just hur Calluna arbetar med kompetensutveckling, utbildning av nya medarbetare samt likheten i genomförande och bedömningar oavsett vilken inventerare som utför arbetet.
I förra veckan deltog sjutton av våra inventerare mellan två och fem dagar i inventeringarna inför en ny planerad kraftledningsgata nordväst om Stockholm.
Under dagarna inventerades olika delområden i projektet. Team bestående av en erfaren och en junior inventerare arbetade tillsammans för att kunna lära av varandra, jämföra bedömningar och fånga upp frågeställningar om metoden.
På kvällarna diskuterades uppkomna frågor om metoden, bland annat om bedömningar av naturvärden, naturvårdsarter, naturvärdesklassning och avgränsningar. Alla hjälptes dessutom åt med artbestämning av kluriga arter. En genomgång gjordes även av Callunas Artverktyg och andra digitala hjälpmedel för NVI-uppdrag.
Alla teamen utförde även en kalibreringsövning i samma delområde, för att kunna jämföra och diskutera kring de olika gruppernas avgränsningar och klassningar av naturvärdesområden. Övningen gjordes i Natura 2000-området Dumdal-Hjälsta, med fina kalkgräsmarker (en s.k. Natura 2000-naturtyp), och i de omgivande kulturbetesmarkerna.
Årets kalibrering fokuserade särskilt på några utpekade teman som passade extra bra i det aktuella inventeringsområdets odlingslandskap. Framför allt studerades naturbetesmarker med höga naturvärden (exempelvis kalkgräsmarkerna som nämnts ovan) och betesmarker av lägre klass än klass 1-2. Hur ska naturvärden i olika kulturbetesmarker klassas? Veckan innebar även fokus på betespräglad skog, kantzoner i odlingslandskapet och inventering av s.k. generella biotopskydd. Dessutom inventerades barrskog, sumpskog och blandskog inom projektområdet.
I Hjälsta sammanstrålade Callunas personal även med arkeologer från Picea Kulturarv och KMV Forum som utför fornminnesinventering och kulturmiljöutredning i samma projekt. Tillsammans beskrev de vad som kunde ses i kalkgräsmarken. Arkeologerna visade på bronsåldersgravar medan biologerna pekade ut bland annat backsippor som växte på gravfältet. Gemensamt konstaterades att höga naturmiljövärden och höga kulturmiljövärden ofta sammanfaller.
Även Callunas VD och HR-chef deltog under inledningen av veckan. De fick prova både hantering av fjärilshåv och artbestämning av torrbacksarter. Framför allt blev det en möjlighet att mer ingående bekanta sig med hur inventerarna arbetar, för att ännu bättre kunna stödja dem och verksamheten i stort.
– Det var oerhört inspirerande att få vara med under kalibreringen och att få se våra duktiga inventerare in action, säger Callunas VD Fredrik Ström. Jag är både imponerad och stolt! Vi har en enorm kompetens och erfarenhet över hela landet genom våra dedikerade experter. Bevisligen är flera av dem bland landets bästa inventerare inom vissa artgrupper.
Många kunder efterfrågar idag inventeringar enligt svensk standard. Det är dock ännu inte lika vanligt med skallkrav på ackrediterade konsulter.
– Det borde vara självklart att det i upphandlingar och förfrågningar alltid efterfrågas ackrediterade miljökonsulter för utförandet av NVI-uppdrag, fortsätter Fredrik Ström. Det skulle innebära att vi över hela Sverige kontinuerligt kan säkerställa den nödvändigt höga kvaliteten vid utförandet av dessa inventeringar.
Den nya kraftledningen som inventerades är den planerade sträckan Hamra-Överby, från Enköpings kommun i Uppsala län till Sollentuna kommun i Stockholms län. Den kommer delvis att gå i befintlig kraftledningsgata, men vissa delsträckor ska ta ny mark i anspråk och inom vissa delar ska ledningen monteras ned.
Ett typiskt exempel på projekt som kräver ett bra underlag om var i området det finns naturvärden som planeringen behöver ta hänsyn till. Calluna utför därför åt Svenska Kraftnät en naturvärdesinventering enligt svensk standard (nivå medel och inventering av generella biotopskydd) i projektområdet. Svenska Kraftnäts projektledare Matilda Schön deltog själv vid en del av inventeringen, under ett studiebesök i Natura 2000-området Dumdal-Hjälsta.
Mer information om den planerade kraftledningen kan ses på Svenska Kraftnäts hemsida.
28 MAJ 2020
Som landets största miljökonsult fortsätter Calluna att växa och utvecklas. I både Göteborg och Gävle blev det dags för större och bättre kontorslokaler denna vår, för att få plats med alla nuvarande och framtida konsulter. Nu har båda kontoren flyttat in och vi ser fram emot att få driva många viktiga projekt i de nya lokalerna!
Förvärvet av branschkollegan Ecocom AB samt ytterligare tillväxtambition har gjort att flera av kontoren snabbt har fått andra förutsättningar.
– Dessa investeringar är en naturlig del av Callunas strategi att vara hela Sveriges ledande miljökonsult, säger VD Fredrik Ström. Vi ska som bolag vara starka över hela Sverige genom regional närvaro och lokalt fokus. Dessutom är det viktigt för våra duktiga medarbetare att ha trivsamma, funktionella och kreativa arbetsplatser.
I Göteborg har personalstyrkan utökats med tre nya medarbetare i och med förvärvet av Ecocom. Med ett tidigare behov av större lokaler blev det nu högaktuellt med flytt. Omkring tio medarbetare bor nu in sig i de nyrenoverade lokalerna på Fabriksgatan 13 i Gårda, även om många ännu mestadels jobbar hemifrån på grund av Coronapandemin.
– Det känns otroligt kul att få komma i ordning på det nya kontoret! säger en av kontorets medarbetare Tove Adelsköld. Här har vi plats att driva våra projekt och trivas tillsammans som kollegor, och även goda förutsättningar att samarbeta med kollegor på de andra kontoren och våra kunder och samarbetspartners.
I Gävle har Calluna haft två kontorslokaler sedan sammanslagningen med Ecocom i höstas. Nu har de två kontorens drygt femton anställda flyttat ihop under gemensam Calluna-flagg i centrala Gävle. Den nya gemensamma lokalen är större och mycket bättre anpassad till våra många olika arbetsuppgifter.
– Läget för vår nya lokal ger oss utmärkta möjligheter att utvecklas, säger Magnus Stenmark, affärsområdeschef på Callunas Gävlekontor. Tack vare närheten till järnvägsstationen underlättar vi pendling till och från jobbet för våra medarbetare och dessutom kan vi bjuda in kunder och samarbetspartners i en nyrenoverad lokal nära centrum.
24 AUG 2023
17 JUL 2023
16 MAJ 2023
28 APR 2023
03 MAR 2023
14 DEC 2022
04 NOV 2022
19 OKT 2022